تماس با ما : 26135865 -021 _ 26135865 -021
کلاهبرداری رایانه ای

در حال حاضر اینترنت و فضای مجازی در بین مردم بسیار رشد و گسترش پیدا کرده اند،همین رشد باعث ایجاد خطرات مختلفی شده است که سلامت شهروندان و امنیت آن ها را تهدید می‌کنند.یکی از مهم ترین مشکلات و خطرات در فضای مجازی بحث جرائم و کلاه‌برداری های رایانه ای است. این کلاه‌برداری ها در فضای مجازی کاملاً زیرکانه اتفاق می افتند و فرد ناخودآگاه بدون اینکه متوجه شود درگیر آن می شود. کلاه‌برداری رایانه‌ای یکی از متداول‌ترین خطرات فضای مجازی هستند و امکان دارد برای هر فردی اتفاق بیفتند، هر شخصی که در فضای اینترنت و شبکه های اجتماعی فعالیت می کند اماکن دارد در معرض کلاه‌برداری رایانه ای قرار بگیرد. مصادیق کلاه‌برداری رایانه ای عبارتند از:

وارد کردن داده‌، تغییر یا محو آنها، متوقف کردن داده‌ها یا مختل کردن سامانه‌های رایانه‌ای از مصادیق جرم کلاه‌برداری رایانه‌ای

در ادامه این مقاله قصد داریم تا موضوع کلاه‌برداری رایانه‌ای و قوانین و مقررات مرتبط با آن را بررسی کنیم .

به چه جرائمی کلاهبرداری رایانه ای گفته می شود؟

به طور کلی به تمام جرائمی که در فضای اینترنت رخ می دهند جرائم رایانه گفته می شود. این جرائم با کمک رایانه و یا سایر ابزار دیجیتال رخ می دهند به همین دلیل به جرائم رایانه ای مشهور هستند. درست است که جرائم رایانه ای در بستر فضای سایبری رخ می دهند اما افراد در ایجاد آن ها نقش اساسی دارند. جعل رایانه‌ای، کلاه‌برداری رایانه‌ای، سرقت رایانه‌ای، شنود غیرمجاز، اخلال در داده‌ها از جمله کلاه‌برداری های رایانه ای است که بیشتر در فضای مجازی رخ می دهد.

ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیکی و همچنین ماده ۱۳ قانون جرائم رایانه‌ای  در ارتباط با جرم کلاه‌برداری رایانه ای  و بیان می‌کند که در انواع کلاه‌برداری های رایانه ای مجرم با استفاده از سیستم‌های رایانه‌ای و در بستری مجازی و با توسل به تقلب و فریب، اموال افراد یا امتیازات مختلفی را به دست می آورد. به بین ساده تر کلاه‌برداری رایانه ای عبارت است از به دست آوردن اموال افراد به وسیله رایانه یا سایر ابزار های دیجیتالی با فریب و نیرنگ.

کلاهبرداری های رایانه ای
جرم کلاهبرداری رایانه ای

جرم کلاه‌برداری رایانه ای چیست؟

بر اساس دو قانون تجارت الکترونیکی (مصوب ۱۳۸۲) و جرائم رایانه‌ای (مصوب ۱۳۸۸) مجازات های مختلفی برای کلاه‌برداری های رایانه ای در نظر گرفته شده است. از بین این دو قانون، قانون جرائم رایانه ای خاص تر است و برای تعیین جرم در کلاه‌برداری های رایانه ای اغلب از این قانون استفاده می شود. بر اساس ماده ۱۳ قانون جرائم رایانه‌ای، اولین مجازات مجرم کلاه‌برداری رایانه‌ای، رد مال به صاحب آن است. رد مال بدین معنی  است که سود مالی و یا امتیازاتی که مجرم به کم کلاه‌برداری رایانه به دست آورده است باید به فردی که کلاه‌برداری از آن انجام شده است بازگردانده شود. در مرحله ی بعدی با توجه به تشخیص دادگاه ممکن است حبس نیز برای مجرم در نظر گرفته شود، این حبس بین 1 تا 5 سال است. همچنین ممکن است به جای حبس جریمه مالی دو میلیون تومان تا ده میلیون تومان برای مجرم تعیین شود. توجه داشته باشید که با توجه به نظر دادگاه این امکان وجود دارد که هر دو جریمه نقدی و حبس برای فرد خاطی در نظر گرفته شود. درست است که روز به روز اظلاعات افراد در ارتباط با جرائم رایانه ای بالا می‌رود اما به همان میزان نیز کلاه‌برداری های رایانه ای پیشرفت می‌کنند، به همین دلیل ممکن است این دسته از کلاه‌برداری ها برای هرکدام از ما خر بدهند و هیچ کس  از این کلاه‌برداری ها مصون نیست.

کلاه‌برداری های رایانه به چند روش انجام می شود؟

به طور کلی روش های مختلفی برای انجام کلاه‌برداری رایانه ای وجود دارد اما چند روش از همه شاخص تر هستند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

تحصیل مال با دادن برنامه مخفیانه به رایانه

در این مدل از کلاه‌برداری رایانه ای فرد کلاهبردار به کمک برنامه های پنهانی بر روی سیستم شما اقدام به تحصیل وجه یا اموال از بانک یا موسسه مالی می‌نماید. تمامی این برداشت ها به حساب شما انجام می شود و به همین دلیل باعث بروز مشکلات مختلف برای شما می گردد.

تحصیل مال از طریق تقلب در سیستم رایانه‌ای

این مدل از کلاه‌برداری های رایانه ای از جمله شایع ترین نوع کلاه‌برداری ها هستند. در این روش کلاهبردار به کمک روش ها و تکنیک های برنامه نویسی برنامه و یا درگاه های پرداخت اشتباهی را درست می‌کند و وجه به جای پرداخت به بانک وارد حساب می شود که او تعیین کرده است. به همین دلیل است که در هنگام پرداخت اینترنتی توصیه می شود تا نوع درگاه پرداخت را به درستی بررسی نمایید.

وکیل پایه یک

فروشگاه رایانه‌ای جعلی

این دست از کلاه‌برداری های رایانه ای در حال حاضر بسیار زیاد هستند، در این روش فرد کلاه‌برداری اقدام به ایجاد یک فروشگاه در فضای مجازی می کند و پس از خرید محصول و پرداخت کارت به کارت اقدام به بستن صفحه خود می‌نماید.

شما پس از پرداخت وجه با صفحه‌ای مواجه می‌شوید که از دسترس خارج‌شده است. این گونه از سایت ها روزانه ایجاد می شوند و دارای هیچ نماد الکترونیکی نیستند به همین دلیل است که توصیه می شود حتماً قبل از خرید چک کنید که آیا سایت مرود نظر دارای نماد الکترونیکی معتبر است یا خیر.

جلوگیری از کلاهبرداری رایانه ای

جلوگیری از کلاهبرداری های رایانه ای

فضای مجازی بستر مناسبی برای کلاهبرداران است. در این بین این وظیفه ماست تا با رعایت چند نکته ی ساده خود و اطرافیانمان را از گزند کلاهبرداران در امان گنه داریم . روش های کلاه‌برداری رایانه ای روز به روز پیچیده تر می شود و در حال حاضر بیشتر کلاه‌برداری های مجازی در فضای اینستاگرام رخ می دهد ، افراد تنها با یک صفحه به عنوان فروشگاه اقدام به فعالیت می‌کنند و پس از این که از چند نفر مبلغ بالایی را دریافت کردند صفحه را غیر فعال می‌کنند. حتماً پیش از خرید نماد الکترونیکی و اعتبار فروشگاه مجازی که قصد خرید از آن را دارید چک کنید. در ارتباط با درگاه های پرداخت نیز حتماً چک کنید که آیا آدرس درست به ثبت رسیده است یا خیر اگر آدرس اشتباه بود هرگز برای پرداخت وجه اقدام نکنید و سریعاً صفحه را ببندید.

وکلای متخصص کلاهبرداری های رایانه ای در خدمت شما هستند.

تماس با وکیل کیفری کلاهبرداری رایانه ای : 
021-26135865  021-26135345 

بستن منو
تماس فوری
باز کردن چت
نیاز به کمک دارید؟
سلام
چگونه میتوانم کمک کنم؟
Close This Panel